Persbericht

Google kondigt nieuwe investering in België

In aanwezigheid van de Belgische premier Charles Michel kondigt Google vandaag een nieuwe investering aan van ongeveer 250 miljoen euro voor de bouw van een bijkomend datacenter op zijn site in Saint-Ghislain. Met de bouw van het datacenter komt de totale investering in België op 1 miljard euro. Google onthulde op het terrein naast het datacenter ook een nieuw zonnepanelenveld, een investering van 3 miljoen euro. Het nieuwe zonnepanelenveld is het tweede grootste in Wallonië en is al operationeel.

Charles Michel, Belgisch premier, over deze investering: “De digitale wereld verandert voortdurend. Ik zie dat België een land is dat steeds aantrekkelijker wordt voor grote investeerders zoals Google. Vorige week in Davos merkte ik dat grote bedrijven willen blijven investeren in ons land. Deze nieuwe investering is uitstekend nieuws voor Wallonië en België op gebied van jobcreatie.”   

 

Frédéric Descamps, Data Center Facilities Manager: “De aanwezigheid van het datacenter van Google in België draagt bij tot de voortrekkersrol die België op het vlak van de digitale economie speelt binnen Europa en creëert werkgelegenheid, bouwt knowhow op en geeft zuurstof aan de economie. De investeringen in het nieuwe datacenter en het zonneveld geven duidelijk aan dat Google inspanningen levert voor de digitale groei van België. Elke dag neemt de vraag naar diensten van Google nog toe en onze infrastructuur van datacenters volgt datzelfde ritme, wat dan weer extra jobs voor mensen uit de buurt betekent. We zijn de lokale en federale overheid, en de lokale leveranciers en mensen uit de omgeving erg dankbaar voor hun blijvende steun.”

Nieuw zonnepanelenveld – op weg naar 100% hernieuwbare energie voor wereldwijde activiteit

Met het nieuwe zonneveld is een investering gemoeid van 3 miljoen euro. Het veld zal per jaar 2,9 Gigawattuur aan schone en betrouwbare hernieuwbare energie produceren voor gebruik in het Belgische datacenter van Google. De bouw van de nieuwe energie-installatie begon in maart 2017 en werd uitgevoerd door een lokaal bedrijf. Het zonneveld heeft een oppervlakte van 4 ha en staat op terreinen van het Google datacenter.

 

Alexander De Croo, vicepremier en minister voor ontwikkelingssamenwerking, digitale agenda, telecom en post: “België heeft alle troeven in handen om een digitale voortrekkersrol te spelen in Europa. Om daarin te slagen, moeten we ons blijven inspannen en de omschakeling naar een digitale economie maken. Deze investering is een belangrijke stap in onze ambitie en maakt de weg vrij voor innovatieve technologie, groei en sociale welvaart.

Marc Oman van EU Energy Lead en Global Infrastructure bij Google: “Google is wereldwijd een van de grootste investeerders in projecten met hernieuwbare energie en we zijn heel blij dat we dat engagement ook in België concreet maken. Het volledige zonneveld zal bestaan uit 10.665 panelen en zal uiteindelijk zorgen voor een kleinere ecologische voetafdruk van onze vestiging, die wereldwijd al een van de meest energiezuinige sites is.

Google besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en zorg voor het milieu. Sinds 2007 is het bedrijf CO2-neutraal en in 2017 slaagde Google erin om 100% hernieuwbare energie te gebruiken voor al zijn activiteiten, ook voor de datacenters en kantoren. Dat betekent dat Google nu voldoende elektriciteit uit windmolens en zonnepanelen haalt om het volledige stroomverbruik van het bedrijf te dekken. Google is wereldwijd de grootste zakelijke koper van hernieuwbare energie en heeft de meest energiezuinige datacenters ter wereld.

Achtergrondinformatie

●                Het eerste datacenter van Google in Europa opende de deuren in 2009, in aanwezigheid van koning Albert II.

●                Het was wereldwijd het eerste datacenter van Google dat helemaal zonder koelsysteem werkte. In de plaats daarvan wordt nu een geavanceerd systeem van koeling door verdamping gebruikt, met grijs water uit het vlakbij gelegen industriekanaal. Daardoor daalde het totale energieverbruik.

●                De site in Saint-Ghislain is een belangrijk onderdeel van de Europese infrastructuur van Google en is een drijvende kracht achter de producten en diensten die Google wereldwijd aanbiedt.

●                Op de site werken op dit ogenblik ongeveer 350 mensen, voltijds in dienst of als zelfstandige. De profielen gaan van IT-specialisten over ingenieurs elektriciteit en mechanica tot beveiliging, catering en facilities management.

●                Uit een rapport van Copenhagen Economics van juni 2015 blijkt dat Google, tussen 2007 en 2014, 775 miljoen euro investeerde om het datacenter te bouwen en uit te baten.

●                De investering in de periode 2007-2014 leverde in diezelfde periode gemiddeld 1500 banen per jaar op en had een economische impact ter waarde van 900 miljoen op het Belgisch BBP.

 

Meer informatie: https://www.google.com/about/datacenters/inside/ + video Inside a Google data center