Evenement

Bezoek aan Mali en Ivoorkust

maandag 27 november 2017–>donderdag 30 november 2017
Location
Mali

Eerste minister Charles Michel zal op 27 en 28 november a.s. onze militairen in Mali bezoeken, die tot eind januari 2018 in het kamp van Koulikoro zitten in het kader van de EUTM Mali (European Union Training Mission).

 

Hij zal worden vergezeld door de eerste minister van het Groothertogdom Luxemburg, Xavier Bettel, en door vice-eersteminister Alexander De Croo.

 

De Belgische militairen zijn belast met de bescherming van de installaties en voeren er opleidingsoperaties uit in het kader van de Europese trainingsmissie van de Malinese troepen (EUTM Mali). Ze escorteren ook de konvooien tussen het kamp en het hoofdkwartier in de hoofdstad Bamako. In geval van incidenten kunnen ze deelnemen aan een snelle-interventiemacht. Het detachement bestaat uit militairen uit het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers in Leopoldsburg. Begin juli heeft België het bevel over het hoofdkwartier in Bamako overgenomen. De EUTM staat onder het gezag van de Belgische brigadegeneraal Bart Laurent.

 

In Bamako zal de delegatie gesprekken voeren met de Malinese overheden en een bezoek brengen aan het hoofdkwartier van de MINUSMA, die wordt geleid door de Belgische generaal-majoor Jean-Paul Deconinck.

 

Samen met vice-eersteminister en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo zal de eerste minister in Bamako een bezoek brengen aan een innoverend project van Handicap International over 3D-printing van ledematen. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking zet sterk in op innovatie in haar ontwikkelingsbeleid en ondersteunt onder meer het werk van Handicap International op dit vlak. In tal van crisisgebieden hebben mensen met zware lichamelijke letsels beperkte toegang tot kwaliteitsvolle protheses. Slecht aangepaste houten protheses verergeren de fysieke schade allen maar. Daarom onderzoekt Handicap International met de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking hoe meer mensen dankzij 3D-printing en computergestuurd design van ledematen toegang kunnen krijgen tot kwaliteitsvolle kunstledematen.

 

Charles Michel zal vervolgens op 29 en 30 november de 5de EU-Afrikatop bijwonen in Abidjan, Ivoorkust. Deze top zal dienstdoen als dialoogplatform tussen de Afrikaanse en Europese landen om het partnerschap tussen de beide Partijen te stimuleren. De top vindt afwisselend plaats op elk continent. Deze vijfde top, de derde in zijn soort die plaatsvindt op het Afrikaanse continent, is de eerste in sub-Saharisch Afrika.

 

De eerste minister zal ook bilaterale gesprekken voeren met staatshoofden en regeringsleiders in de marge van zijn bezoek aan Ivoorkust.