Persbericht

Catherine De Bolle wordt Executive Director van Europol

Eerste Minister Charles Michel en Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon nemen met fierheid kennis van de verkiezing van Catherine De Bolle, Commissaris-Generaal van de Federale Politie, tot Executive Director van Europol. Zij kwam als eerst gerangschikte kandidaat uit de bus na een uitgebreide selectieprocedure, en kreeg het vertrouwen van een meerderheid van lidstaten van de Europese Unie. Catherine De Bolle zal ten laatste op 1 mei 2018 aan haar nieuwe taak beginnen. Ze zal vanuit Den Haag leiding geven aan 1100 mensen binnen de Europese politieorganisatie. Tot die tijd zal ze zich met de overgave die we van haar gewend zijn, als Commissaris-Generaal van de Federale Politie blijven inzetten.

De aanstelling van Catherine De Bolle tot baas van Europol is een opsteker voor ons land. Hieruit blijkt internationaal respect voor de manier waarop onze politiediensten de voorbije jaren strijd hebben geleverd tegen hardnekkige fenomenen als terrorisme en georganiseerde criminaliteit.

 

Charles Michel, eerste minister:

“Catherine de Bolle is de juiste vrouw op de juiste plaats. Haar verkiezing is een erkenning van de inzet en het professionalisme van onze politie. De voorbije jaren heeft ze ons land een grote dienst bewezen. De actie van Europol is een belangrijke garantie voor de veiligheid van onze burgers. De regering gelooft in een sterkere samenwerking tussen de diverse politiediensten in Europa. Ik wil haar persoonlijk veel succes wensen met haar nieuwe uitdaging.”

 

Jan Jambon, Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken:

 

“Ik heb het genoegen gehad om gedurende meer dan drie jaar intens met Catherine samen te werken. Dat was dikwijls in moeilijke omstandigheden, zoals in de nasleep van de aanslagen van 22 maart. Ik heb Catherine leren kennen als een uitmuntende politiebaas en tegelijk een schitterende teamspeler. Zoals ik haar ken, zal zij Europol de volgende jaren verder laten groeien tot een nog performantere politieorganisatie die van samenwerking haar handelsmerk maakt. Ik kijk ernaar uit om met haar binnen haar nieuwe rol te blijven samenwerken.”